Нирки — орган резервів здоров’я та енергетики людини

Нирки належать до життєво важливих органів людського організму. А для людей, народжених під сузір’ям Діви, цей орган є головним. Отож, сьогодні поговоримо про здоров’я нирок.

Борис Скачко,
завідувач відділення фітотерапії науково-виробничого об’єднання «Юстас».

Про силу нирок розкажуть вуха
Згідно з канонами східної медицини, цей орган несе в собі спадкову інформацію про резерви здоров’я — достатні чи недостатні, які передали батьки. Здорові нирки свідчать про міцне здоров’я та сильну енергетику людини. Слабкі — дають протилежну характеристику організму. Про силу чи слабкість нирок можна судити… за розміром вух. Нирки безпосередньо пов’язані з цими органами слуху. За зовнішнім виглядом вух можна досить достовірно визначити, «міцними» чи «слабкими» є нирки, а відповідно й енергетика людини. Якщо розмір вуха дорівнює або є більшим за відстань від кута ока до кута рота, батьки «не поскупилися» і людина має високий природний потенціал. Маленькі ж вуха «кажуть» про те, що їхньому власнику треба добре працювати для збереження здоров’я і взагалі докладати неабияких зусиль для досягнення позитивних життєвих результатів, накопичення власної енергії, бо він «обділений» енергією роду. Про «бідний спадок» свідчить і приросла мочка вуха.
У давнину претендентів на здобуття професії лікаря відбирали за розміром вух. Бо вважалося (і небезпідставно), що лікар має не лише вміти лікувати, а й підживити хворого позитивною здоровою енергією. Тому маленькі вуха розцінювалися як професійна непридатність на роль ескулапа.

Нестача рідини — фатальна для нирок
У чоловіків про слабкість нирок (або про створення для них несприятливих умов в організмі) можна судити за такою ознакою, як облисіння передньої частини голови (від лоба).
Симптомом негараздів з нирками є також набряклість обличчя та «мішки» під очима. І в цьому далеко не завжди «винні» батьки. Трапляється, що вони забезпечують своїх дітей сильними нирками, але ті самі їх «псують».
Найчастішою помилкою сучасних людей (фатальною для нирок) є те, що вони п’ють мало рідини і водний обмін у нирках відбувається мляво. Насправді ж він має бути інтенсивним. Бо завдяки цьому нирки можуть виконувати покладені на них життєво важливі функції: виводити надзвичайно отруйні продукти розпаду білків, солі важких металів тощо. Якщо цього не відбувається, токсини б’ють по суглобах, спричиняючи в них руйнівні процеси, відкладаються у вигляді конкрементів у нирках.
Новонароджена дитина має отримувати за добу рідини у кількості 15% від маси тіла, грудна — 10%, молода людина — 4—5%, люди похилого віку, а також ті, хто має серцево-судинні чи ниркові проблеми (що проявляються набряками), — 1,5% від маси тіла + діурез (скільки сечі вийшло з організму) за вчорашній день. 1,5% води від маси тіла — це та рідина, яка непомітно втрачається через шкіру та легені. Нестачу рідини в організмі можна порівняти з хімічною атакою, яку далеко не кожен витримає.
Нирки — це маленькі фільтри  (10—12 см завдовжки, 8 см завширшки). Їх головна функція — виводити з організму продукти розпаду білків й токсини, які печінка знешкодила, але вивести не змогла. Тому вони цілодобово фільтрують кров, яка циркулює в організмі, відділяючи потрібні організму елементи від шкідливих. У нирках є спеціальна капсула, фактично це решітка, яка затримує клітини й великі білки — лейкоцити, тромбоцити, еритроцити (це первинна сеча), а продукти відходів пропускає, утворюючи первинну сечу. Первинну сечу за складом можна порівняти з плазмою крові. За добу нирки пропускають 180 л первинної сечі. А потім нирки повертають в організм потрібні речовини, намагаючись весь непотріб залишити у вторинній (залишковій) сечі.
Процес сечоутворення залежить від кількості рідини, яку п’є людина. Якщо її в організмі бракує, то описані вище процеси відбуваються неповноцінно, а відтак організм забруднюється.

Печінка і нирки — дві ланки одного ланцюга
Для нирок дуже важливо, щоб в організмі добре працювала печінка. Що менше токсинів вона пропустить у кров, то легше їм буде виконувати свою роботу. Річ у тім, що на відміну від клітин печінки, які мають здатність до відновлення, нефрони нирок гинуть від надмірної інтоксикації і не регенеруються. На жаль, людина дізнається про катастрофічну втрату вже запізно. Якщо працює хоча б половина нирки (замість двох нирок), лабораторні аналізи будуть нормальними. І лише коли менше половини нирки в робочому стані залишається, показники лабораторних аналізів змінюються, але за цих умов ситуацію поліпшити вже складно.
Як ми вже неодноразово говорили в попередніх публікаціях, стан печінки багато в чому залежить від харчування людини. По-перше, людина має їсти 4—6 разів на добу невеликими порціями. Бо під час травлення не лише відбувається насичення організму, а й стають до роботи очисні механізми. Якщо ж людина поснідала о 7-й годині ранку, а потім повечеряла о 19-й годині вечора, то більшу половину дня печінка провела без роботи.
Вона працює максимально 5 годин після прийому їжі, а тоді зупиняється, очікуючи нового надходження, і кров у цей час не фільтрується. А відтак усе, що потрапило до організму — вихлопні гази автомобілів, хімічні речовини з медикаментів, які приймає людина, тощо, разом з кров’ю потраплять у нирки і осядуть у них, вбиваючи нефрони. По-друге, під час кожного прийому їжі потрібно з’їдати невелику кількість жиру (ложка сметани, або вершкового масла, або олії, або шматочок сала). Жир стимулює виділення жовчі і в разі його відсутності жовчні протоки забиватимуться, а печінка забруднюватиметься. По-третє, слід вживати багато клітковини — овочів і фруктів. Вони очищають кишечник, а відтак з нього в печінку не надходитимуть отруйні речовини.

Задавнена застуда — серйозне випробування для нирок
Окрім токсинів, ворогами нирок є інфекції. Люди жартують з вогнем, коли легковажно ставляться до застуд або неправильно їх лікують. У разі запалення верхніх дихальних шляхів, підвищення температури хворий починає ковтати жарознижувальні препарати, антибіотики. Зазвичай ці засоби симптоматично полегшують самопочуття, але хворобу не виліковують, а переводять у хронічний стан. Таким чином шкідливі бактерії «прописуються» в людини і потроху роблять свою чорну справу. Зокрема, в носоглотці дуже часто паразитують стрептококи, вони продукують токсини, надзвичайно шкідливі для нирок. І можуть спровокувати в кращому разі поліартрит, а в гіршому — ударять по клапанах серця, спричинивши серйозну патологію, чи по нирках, спричинивши гломерулонефрит, захворювання, яке швидко й нещадно руйнує нирки. Тому за перших ознак запальних процесів в органах дихання потрібно вживати заходи, які б ефективно знищували хвороботворні бактерії.
З цією метою можна застосовувати йогівську вправу «поза лева», про яку ми вже також розповідали. Роблять її так: на видиху відкривають широко рота, видаючи горлом звуки, схожі на ричання лева, і максимально висовуючи язик, яким намагаються дотягнутися до грудей; на вдиху рот закривають, при цьому кінчиком язика проводять по піднебінню по колу від зубів у напрямку до горла, намагаючись дотягнутися ним до горла. Так повторюють кілька разів. Внаслідок цих рухів в органах дихання відбувається прискорення кровообігу, підвищується місцевий імунітет, внаслідок чого хвороботворна мікрофлора гине, запальні процеси минають.
Вправу «поза лева» можна модифікувати: на дно блюдечка тонким шаром намастити мед (до нього можна додати трішки соку хрону, гірчиці, часнику, цибулі) і, висунувши якомога далі язика, вилизати тарілку. Унаслідок напруження м’язів верхніх дихальних шляхів, які супроводжують цю дію, буде досягнуто потрібного ефекту — прискорення кровообігу й підвищення місцевого імунітету. Крім того, разом з медом та іншими фітозасобами, намащеними на блюдечко, до хворого місця потраплять корисні антибактеріальні та протизапальні речовини.
Головне — до лікувальних заходів потрібно вдаватися на початку хвороби, бо кожен зайвий день фарингіту, ларингіту, ангіни тощо — це ризик для нирок отримати токсичний удар.

Трави та їжа для нирок
Невчасно випорожнений сечовий міхур — також загроза для нирок: утворену сечу треба випускати, а нікуди. Нагадаю, що протягом доби має бути не менше 6 сечовипускань.
Нирки можуть постраждати й від запальних процесів в органах статевої системи, сечовому міхурі, адже розміщені по-сусідству з ними. Боротися з сечостатевою інфекцією можна за допомогою журавлиного відвару (з ягід вичавити сік, вичавки залити 300—400 мл води, додати цукру і доварити 30 хвилин, охолодити, додати сік; пити по 400—600 мл на добу), настоїв листя мучниці чи брусниці (1 столову ложку тієї чи тієї трави залити 400 мл окропу, кип’ятити на маленькому вогні протягом 30 хвилин, настоювати 10 хвилин, випити протягом дня теплим). Корисні для нирок також напої, які містять органічні кислоти: свіжо-вичавлені соки, компоти, вода з яблучним оцтом, лимоном тощо. Бо органічні кислоти стимулюють процес сечоутворення, сприяючи очищенню нирок.
Нині триває сезон кавунів — це також дуже корисна їжа для нирок. Адже ця велетенська ягода на 90% складається з води, а також містить органічні кислоти та інші корисні речовини. Тому потрібно скористатися сезоном кавунів для очищення наших фільтрів.
Для оздоровлення нирок можна провести сокотерапію кабачковим та гарбузовим соком. До речі, разом із соками організм отримує не лише вітаміни, мінерали, а й енергетичний заряд. Енергетичний заряд можна отримати і з джерельної води, яка б’є ключем з-під землі.
Сечогінні властивості мають і груші — в них теж багато води та органічних кислот. Тому їх також можна вживати тим, хто хоче очистити нирки. А листя груш є природним антибіотиком. Для боротьби з інфекцією сечостатевої системи його використовують у вигляді відвару: 1 столову ложку подрібненої сировини залити 300—400 мл води, кип’ятити на малому вогні протягом 30 хв, випити протягом дня.

Надмір білків та солі перешкоджає очищенню організму
А ось надмір білка в їжі є шкідливим для нирок. Бо, як ми вже говорили, токсини, що утворюються в процесі розпаду білка, є дуже небезпечними для цього органа. Норма споживання білка — 1 г на 1 кг маси тіла людини. 60 г білка міститься у 300 г м’яса чи риби (20 г білка на 100 г продукту). Тож для людини, яка має масу тіла 60 кг, цього буде цілком достатньо для забезпечення організму цією речовиною.
Якщо ж у денне меню входять ще й молочні продукти та яйця, то кількість м’ясних страв потрібно зменшити, щоб «не передозувати» білка. Білкові продукти ліпше споживати в першій половині дня, щоб вони встигли перетравитися (білок перетравлюється близько 8 годин). Якщо ж шматок відбивної з’їсти на ніч, то вона, не перетравлена, буде гнити в кишечнику, «постачаючи» ниркам токсини. А ось кисломолочні продукти (кефір, ряжанку) на ніч вживати корисно, в них містяться легкозасвоювані білки. Крім того, яйця та молочні продукти не містять трупних отрут, тому їх легше переносить організм. Для того щоб позбутися трупних отрут, м’ясо перед приготуванням треба поварити (до зменшення об’єму), а вже після цього готувати з нього страви: тушкувати, робити котлети чи інші страви.
Якщо людина має проблеми з нирками, добову дозу білка треба знижувати до 0,33 г на 1 кг маси тіла (100 г м’яса чи риби на 60 кг маси тіла).
Не люблять нирки й солі. Річ у тім, що вона втримує воду в крові. А рідина потрібна ниркам, щоб розчинити й вивести токсини. Вони не можуть робити це повноцінно, якщо людина зловживає сіллю, закладаючи основу обмінно-руйнівних процесів в організмі.

Рух і тепло забезпечують комфорт для нирок
Для нирок дуже важливе тепло. Особливо в ногах та попереку. Річ у тім, що меридіан нирок виходить на стопи. Тож варто людині походити босоніж по холодному, в неї відразу слабшає імунітет нирок, а інфекція, яка може завдати токсичного удару, активізується.
Ще ниркам потрібний рух. Сидячий спосіб життя — не для них. По-перше, він шкідливий для хребта, з поперекового відділу якого відбувається іннервація нирок. По-друге, під час руху прискорюється кровообіг, а за його нестачі — уповільнюється, а ниркам потрібна кров. Тож що активніше життя, то більше крові отримують нирки, а відтак ліпше виконують свої функції.

Ваше здоров’я

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *